Téli tanfolyam

Az oktatás az intézetben a tanév alatt sem szünetel, novembertől áprilisig szombati napokon zajlik a téli, bejáró tanfolyam: a hallgatók nyáron elvégzett munkája itt hozhatja meg igazán a gyümölcsét.

Fiatalok és felnőttek jönnek – leginkább a környékről, de akár az egész országból –, hogy hétről hétre egyházzenével foglalkozzanak.

A rendszeres órák, a személyre szabott mentorálás és a jó gyakorlási lehetőség segítik a vizsgákra való alapos készülést.

A Kántorképző Intézet egyházilag elismert vizsgaszintjei:

Segédkántori bizonyítvány – alkalmankénti helyettesítéshez;
Kántori bizonyítvány – a folyamatos kisegítő kántori szolgálathoz;
Kántori oklevél – az önálló kántori feladatok ellátásához.


Az Evangélikus Kántorképző és Egyházzenei Intézet téli tanfolyamot hirdet,
melynek helyszíne a Mandák-otthon (Fót, Berda József utca 3.).

Az első tanítási nap 2023. november 11., szombat. A megnyitó 10 órakor kezdődik.
A vizsga – terveink szerint – 2024. április 20-án lesz.

Ajánljuk ezt a képzési formát mindazoknak, akik

            – a nyári tanfolyamok után billentyűs, elméleti és karvezetés tudásukat szeretnék elmélyíteni,
            – kántori bizonyítványt vagy oklevelet szereznének,
            – rendszeres kántori szolgálatukat még igényesebben akarják ellátni,
            – felnőttként ébredtek rá, hogy egyházzenével foglalkoznának.

A tanfolyam húsz szombati tanítási napból áll – a pontos naptárt lásd ITT.
A tanítás 9.00 órakor kezdődik és 12.30 óráig  – karvezetést is tanulók számára kb. 14.00 óráig – tart.

Idén annak érdekében, hogy megfizethető szinten tarthassuk a tanfolyamdíjat, fájó szívvel le kell mondanunk a közös ebéd lehetőségéről. A pogácsa és a tea a nap folyamán természetesen megmarad.

Két (illetve három) oktatási formát kínálunk.

1. Tanítás heti rendszerességgel Fóton – mindenki személyre szabott oktatásban részesül (jól kombinálható a zeneiskolai orgonatanulással).
Ennek részvételi díja 34.000 Ft.

2. Fóti tanítás kéthetente, a köztes hetekben igény szerint online konzultáció – azoknak, akik képesek önállóan haladni, nagyobb anyagrészt átlátni.
Ennek részvételi díja 28.000 Ft.

A tanfolyamdíj két részletben is fizethető (novemberben és februárban).

3. Szükség szerint az egyéni mentorálás módját is igyekszünk megtalálni – személyes megbeszélés után, akár a jelenléti és online oktatás kombinálásával.

Érdemes élni ezzel az egyedülálló lehetőséggel (Magyarországon más egyházakban nincs heti rendszerességű évközi tanfolyam)!

A rövid bemutatkozással egybekötött jelentkezéseket
az ezsu@lutheran.hu címre kérjük elküldeni november 3-ig!

Szeretettel várunk!

Az oktató csapat nevében Ecsedi Zsuzsa
+36208242803


Téli tanfolyam, 2021-2022

Örömteli, hogy 2021. november 6-án, egy teljes év kihagyás után, újra tanfolyamot indíthattunk a Kántorképző Intézetben.
Változatos korú és előképzettségű hallgatóink – köztük több református testvérünk – hatalmas lelkesedéssel és kitartással érkeztek hétről hétre: Balogh Emma, Dobosné Kátai Erika, Horváth Benedek, Horváth Dávid, Kaszab Simon (menet közben kimaradt), Katkó Csilla, Mocskonyi Márton, Orosz Tamás, Szepesfalvy Kristóf, Szunyoghy Anna, Thiering Péter, Tomcsányi Zsófia (vendéghallgató), Váraljai Zsuzsanna.

Tanáraik voltak:
Bence Gábor – szolfézs-zeneelmélet, közös óra (himnológia, liturgika), orgona, karvezetés
Ecsedi Klára – egyházi ének
Ecsedi Zsuzsa – orgona
Pócs Miklós – harmónium, orgona
Thiering Péter – orgonaismeret

2022. április 9-én Szepesfalvy Kristóf segédkántori bizonyítványért, dr. Orosz Tamás kántori oklevélért vizsgázott kiemelkedő eredménnyel. Gratulálunk!
A nap részletes műsora itt olvasható.

A munkát a nyári tanfolyamokon és a következő ősszel-télen folytatjuk.


Téli tanfolyam 2019-2020

Az eddigi években mindig beszámoltunk a téli tanfolyam vizsgájáról. Ezért a 2019-2020. évi – félbemaradt és másképp beteljesedett – téli tanfolyam eseményeit is rögzítjük honlapunkon.


Téli vizsga 2019

A 2018-2019-es téli tanfolyam vizsgáját április 13-án, szombaton 10:30-kor tartottuk. A kezdőáhítatot a vizsgabizottság elnöke, Nagy Zoltán békéscsabai esperes tartotta, orgonán Mekis Péter működött közre.

A vizsgán először az előkészítő évfolyamok hallgatói játszottak, majd két hallgató tett orgonavizsgát a kántori végzettség megszerzéséért, mindketten jeles eredményt értek el. Orosz Tamás, aki már gyakorló kántor Vácott, kántori bizonyítványt szerzett, Tüzes Johanna Róza, a Fasori Gimnázium tanulója pedig kántori oklevelet.

A vizsga részletes programja itt olvasható.


Fóti záróvizsga 2018

Április 14-én, szombaton tartottuk a fóti Kántorképző Intézet téli tanfolyamának vizsgáját.

Tizennégyen dolgoztak szorgalmasan november óta. Tanáraik: Balás István, Bence Gábor, Ecsedi Klára, Ecsedi Zsuzsa, Kósza István, Mekis Péter és Pócs Miklós.

A vizsgabizottságban Mekis Ádám esperes, az intézet igazgatótanácsának tagja, Simon Barbara egyházzenész és Bence Gábor, az intézmény igazgatója foglalt helyet. Nyolcan az előkészítő évfolyamok hallgatójaként adtak számot tudásukról.

Ezután Turai Krisztina kántori bizonyítványt, Bányai Tamás, Iker Márta, Kanizsár Dorottya és Mészáros Anna Zsóka kántori oklevelet szerzett. A részletes műsor ide kattintva olvasható. Majd egy évtized után most ismét négy új oklevelesnek és egy bizonyítványosnak örülhetünk (illetve egy tavalyi okleveles nagyrészt letette az elmaradt vizsgáit).

Gratulálunk nekik!

A munkát a nyári tanfolyamokon folytatjuk!

Ecsedi Zsuzsa

Tavaszi betakarítás a Kántorképző Intézetben

„Átvitt minket szeretett Fiának országába.”
(Kol 1,13)

Felemelő örömünneppel zárult a fóti Kántorképző idei téli tanfolyama: április 24-én délelőtt négy kántori oklevelet és egy kántori bizonyítványt adhattunk át a tanfolyam hallgatóinak.

Turai Krisztina galgagyörki testvérünk – az aszódi gimnázium „kántora” – tizennyolc évesen teljesítette a bizonyítvány követelményeit úgy, hogy a kántorképzőn kívül máshol nem is tanult zenét. Négy társa pedig a fóti képzési rendszer legmagasabb szintjén vizsgázott sikerrel.

Eredményei és vizsgája alapján oklevelet kaphatott Iker Márta albertirsai, Kanizsár Dorottya béri, Mészáros Anna Zsóka bényei és Bányai Tamás kaskantyúi testvérünk. A vizsgabizottság tagjai (Mekis Ádám esperes elnökletével Simon Barbara orgonaművész és Bence Gábor a Kántorképző vezetője) örömmel állapíthatták meg, hogy a magas szintű orgonadarabok megszólaltatása mellett mind az öt jelölt kiválóan kísérte a korálokat, azokat is, amelyekre előre nem készülhettek, hanem csak a helyszínen jelöltek ki számukra. Nem véletlen: mindnyájan rendszeresen kántorizálnak saját gyülekezetükben vagy tanulmányaik helyszínén.

Az öt vizsgázó előtt a tanfolyam hallgatói közül még nyolcan játszottak a záróünnepen: Demeter Róbert, Iker Franciska, Korgyik Estella, Kövesdi-Ratkay Vilmos Miklós, Molnár Imre, Szluka Lídia (egyéb szolgálata miatt hangfelvételről), Thiering Péter és Tüzes Johanna Róza.

Hangszertanáraik Ecsedi Zsuzsanna, Mekis Péter és Pócs Miklós voltak.

Miközben hálaadással zártuk az idei hathónapos, bejárásos tanfolyamunkat már készülünk az előttünk álló nyárra is. Hiszen a tavaszi vizsgák eredményeit a nyári, táborszerű alkalmakon alapozhatjuk meg.

Bence Gábor


Fóti záróvizsga 2017

Április 1-jén, szombaton tartottuk a fóti Kántorképző Intézet téli tanfolyamának vizsgáját. Huszonegy hallgatóból tizenhatan végig is dolgozták a tanfolyamot. Tanáraik: Balás István, Bence Gábor, Ecsedi Klára, Ecsedi Zsuzsa, Kósza István, Mekis Péter és Pócs Miklós.
A vizsgabizottságban Kinczler Zsuzsanna, az intézet igazgatótanácsának elnöke, Finta Gergely, az EHE egyházzenei tanszékének vezetője és Bence Gábor, az intézmény igazgatója foglalt helyet. Kilencen az előkészítő évfolyamok hallgatójaként adtak számot tudásukról. Ezután Turai Krisztina segédkántori bizonyítványt, Kanizsár Dorottya és Mészáros Anna Zsóka kántori bizonyítványt szerzett.


Tüzes Ágoston Károly, a fasori gimnázium diákja a legmagasabb képesítést, a kántori oklevelet érdemelte ki. Végzettsége két tantárgy vizsgájának későbbi letételével válik majd teljessé.
A részletes műsor a mellékelt dokumentumban olvasható.
Mindenkinek gratulálunk!
A munkát a nyári tanfolyamokon folytatjuk!