Épület

A Kántorképző Intézet gyönyörű otthont kapott a Mandák Mária – egy területi vállalkozó egyedül élő leánya – hagyatékaként az Evangélikus Egyház tulajdonába került nagypolgári villában. Az igényes kivitelezésű épület alkalmasnak bizonyult többszöri bővítésre is, így ma szűkösségérzet nélkül táborozhat benne akár hatvan fiatal.

Ma az épület első szintjén található – néhány hálóhelyiség mellett – a többfunkciójú közösségi nagyterem, a tanári szoba, a társalgó, intézetünk irodái és egy teraszból kialakított tanterem. Ez a szint részben akadálymentesített: lépcsőlifttel lehet bejutni, s kerekesszékkel elérhető minden nagyobb termünk. Akadálymentesített háló és mosdóhelyiség is található itt. (Sajnos az ebédlőkbe és az emeleti hálókhoz nem lehet kerekesszékkel eljutni.)

A tetőtérben nyolc kisebb-nagyobb hálószoba van, mind önálló mosdóval és vécével felszerelve. A hálótermekben gyakorló-hangszereket is találunk.

Az épület alagsorában kapott helyet a korszerű főzőkonyhánk, két tágas ebédlő és egy fürdőblokk is.

A szomszédos telken található épületben kapott helyet a gondnoki lakás két szálló-szoba füdőkkel együtt és egy szolfézsterem. A melléképületben szükség esetén szintén megszállhat néhány fiatal.

Az épület nagyszerűsége mellett büszkeségünk a tanfolyamokhoz nélkülözhetetlen hangszerállományunk is. Évtizedek következetes munkájának eredményeként tizenöt harmóniumot, három kétmanuálos mechanikus orgonát és két egymanuálos gyakorlóorgonát tudhatunk magunkénak. Nagyobb orgonaműveket gyakorolni a társalgóban felállított kétmanuálos digitális orgonán lehet – fejhallgatóval. A szolfézsoktatást két pianínó és több digitális hangszer segíti.

Az épület adottságai lehetővé teszik, hogy kisebb-nagyobb egyházi konferenciákat is tartsanak benne. Énekkari „edzőtáborok” fogadására is kiválóan alkalmas intézetünk. Budapesthez való közelsége miatt gyakran veszik igénybe iskolai és gyülekezeti csoportok kirándulásaikkor. Kántorképzőseink közül néhányan rendszeresen idejárnak orgonajátékot gyakorolni. Így az év minden szakában szinte egyformán nagy az intézet kihasználtsága, ismertsége pedig évről évre nő.